עיצוב ישראלי

סגנון עיצוב ישראלי זו מילה גדולה מאחר ומדינת ישראל העצמאית היא עדיין מושג חדש. עד הכרזת העצמאות מדינת ישראל הייתה תחת משטרים ושלטונות זרים, תחת כיבושים זרים שבנו ועיצבו בהתאם לסגנון התרבותי שלהם. לכן ניתן למצוא בישראל מגוון רחב של סגנונות אדריכלים.

מקובל לחשוב על הסגנון העיצוב הישראלי החל מן העלייה הראשונה קרי: משנת 1878 והלאה. עד אז נבנו מבנים בסגנון ערבי, עותומאני, טורקי וכיוצא באלה ואכן ניתן למצוא לכך עדויות ברחבי המדינה.ניתן לומר כי הסגנון העיצוב הישראלי ניזון ונשען על עקרונות אדריכליים טורקיים, טמפלריים ואיסלמיים בתחילת דרכו ועם הזמן נפתחו השערים להשפעות מכל העולם. על כן ניתן בעצם לומר כי סגנון עיצוב ישראלי זהו סגנון אקלקטי.

עם הזמן, הסגנון העיצובי הישראלי תפס פנים מערביות יותר ויותר וויתר על ההשפעות הערביות.

סגנון עיצוב ישראלי של תחילת המאה העשרים זהו סגנון המחבק את האר-דקו. ניתן למצוא בניינים כגון בניין הטכניון הישן אשר בחיפה או בית הפגודה בתל אביב המעוצבים בסגנון זה שהוא סגנון חסכוני למדי משולב באלמנטים מזרחיים.

מאוחר יותר הושפע סגנון עיצוב ישראלי מן המודרנה. במקביל לעליית השלטון הנאצי החלה תקופת הבאוהאוס שמקורותיה הם גרמניים. ואכן ניתן לראות מבחר בניינים ישראלים מעוצבים בסגנון זה בעיקר בתל אביב. סגנון זה הוא שהביא אותנו לכנות את תל אביב העיר הלבנה. ניתן לראות מבנים בסגנון הבאוהאוס בדיזינגוף 10 בתחנת הכוח לחברת החשמל, בית הנשיא חיים וייצמן ברחובות ועוד מגוון מבנים מעטרים בעיקר את מרכז הארץ, כאשר רובם בתל אביב.

מאוחר יותר בשנות ה-50 של המאה העשרים, סגנון עיצוב ישראלי, הושפע מאוד מן הזרם הברוטליסטי על ידי אדריכלים שלמדו באנגליה והסתובבו בברזיל ובצרפת. סגנון זה כשמו כן הוא מעט ברוטלי. משמעו – "בטון חשוף". ניתן למצוא עדויות לכך בבית הבראה מבטחים בזיכרון יעקב, במוזיאון ישראל בירושלים, בבית יד לבנים בתל אביב, בבית הלוחם בתל אבי באתר הנצחה בבית התחמושת ובעוד מוקדים ברחבי ישראל.

לאחר מלחמת ששת הימים והאופוריה שנלוותה לניצחון החלה בנייה פרטית של בתים ובניינים וסגנון עיצוב ישראלי תפס מפנה. יזמות פרטית ואינדיווידואלית תפסה את מקומם של סגנונות מובנים מה שהביא את סגנון העיצוב הישראלי ישירות לתקופה הפוסט מודרנית, זו שטוענת כי אין אמת אחת, אין סגנון עיצוב אחד טוב מן השני, או יפה מן השני. זו גם התקופה שכונתה "בנה ביתך". תופעה זו של סגנון עיצוב ישראלי עדיין קיימת אך מעט יותר מאי פעם.

זה המקום להזכיר כי גם בכל הקשור לעיצוב הגינה והמרפסות הישראליות, בהחלט ניתן לזהות סגנון ועיצוב ישראלי שתפס כיוון ברור יותר עם השנים. פרגולות וסוגי סוככים שונים המשתלבים היטב בגינות הים תיכוניות המאפיינות את בתי ישראל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *